Tri varijante za završetak sezone

Epidemiološka situacija u Srbiji, prouzrokovana virusom COVID-19, polako se stabilizuje, što se vidi i po postepenom popuštanju restriktivnih mera. Život se polako vraća u normalu, a sve više se govori i o nastavku fudbalske sezone, koja je naglo prekinuta polovinom marta. I dok se superligaški i prvoligaški klubovi nadaju da bi već drugoj polovini maja mogli da se vrate takmičarskim obavezama, situacija u nižim rangovima takmičenja je daleko komplikovanija. Kako javlja "Sportski Žurnal", a prenosi "Srbija Sport", postoje tri moguća scenarija za završetak tekuće sezone.

Srpskoligaši su do odlaska na prinudnu pauzu odigrali dva prolećna kola, a zonaši samo jedno, tako da se sa pravom postavlja pitanje koliko je realno da se takmičanja okončaju u svom punom obimu.

Tom logikom, srpskoligaši bi morali da odigraju još petnaest, a zonaši četrnaest kola i to po letnjim temperaturama. Pri tom, potrebno je preduzeti posebne mere opreza, a sve u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

Jasno je da je pred ljudima iz Fudbalskog saveza regiona Zapadne Srbije veliki izazov, budući da klubovi konstantno zovu i raspituju se o eventualnom nastavku sezone.

Najveću glavobolju čelnicima FSRZS zadaje Srpska liga "Zapad", koja broji osamnaest članova, a ima obavezu da se dodatno "spusti" na šesnaest klubova. To automatski znači da bi na kraju sezone čak šest klubova moralo da napusti ovaj rang takmičenja.

Prema izjavi Radeta Popovića, generalnog sekretara FSRZS, datoj "Sportskom žurnalu", u igri su tri moguća modela za završetak takmičenja u srpskoligaškom i zonskom stepenu takmičenja.

Prva je da se sezona okonča u svom punom obimu, ali po ubrzanom tempu od dva kola nedeljno.

Alternativa ovom rešenju je podela lige na plej-of i plej-aut, gde bi se najbolje plasirani timovi po tabeli iz jesenje polusezone borili za plasman u viši rang takmičenja, a oni slabije plasirani za opstanak u ligi. Igralo bi se po jednostrukom bod-sistemu, a klubovi bi samim tim imali i znatno manje troškove organizacije utakmica.

Treći, i možda najnepovoljniji scenario, bio bi prekid sezone i "zamrzavanje" tabele, što bi sigurno izazvalo salvu negodovanja među klubovima. U tom slučaju postoji opcija i da Fudbalski savez Srbije donese odluku da nema ispadanja iz liga, a to bi opet dovelo do njihovog proširenja i samim tim do dodatnog opterećenja takmičenja u narednoj sezoni.

I dok klubovi sa nestrpljenjem iščekuju novosti u vezi nastavka takmičenja, jasno je da će glavnu reč imati Fudbalski savez Srbije, čije smernice će biti ključne u donošenju odluke o raspletu sezone u nižim ligama.

Registruj se i postani član sajta

Prijatelji kluba

mz novo 776b.png
cv1.png
opstina 345.png
zajecarsko.png
jelen-logo.png
DND Zastita na radu.jpg
IMG-7af3a4c0c063726aa9e9174406af15ba-V.j
  • White Instagram Icon
  • YouTube - White Circle

Kontakt

Adresa

© Copyright 2019 by FK Borac Aleksandrovo

 

Tel: 023 817 111

Email: boracaleksandrovo@gmail.com

Mihajla Pupina bb,

23217 Aleksandrovo