Aleksandrovo – Selo Aleksandrovo se nalazi u severoistočnom delu Banata, to znači i Vojvodine, u opštini Nova Crnja, koju pored Aleksandrova čine još i sela Nova Crnja (sedište opštine), Vojvoda Stepa, Toba, Srpska Crnja i Radojevo.Apsolutna visina sela je 77,5 m; u ataru najviša tacka je na rudini Veliki Rokoš.

 

  Aleksandrovački atar ima površinu od 55 kvadratnih kilometara, nepravilnog je oblika.U njemu preovlađuju karbonatna i beskarbonatna crnica i ritska smonica. Potesi u ataru zovu se: Šuma, Andres-majur, Pustara (Velika pustara ili Božitovo), Karlovačko, Mlaka, Zečica, Sto jutara, Ovčara, Rokoš (Veliki i mali), Keveš, Jožef i Stara odaja (Stara pustara). Inače, atar Aleksandrova graniči se sa atarima susednih sela – Vojvoda Stepe,na severu; Srpske Crnje,na istoku; Novog Itebeja,na jugoistoku, Banatskog Karađorđeva,na jugu i Nove Crnje,na zapadu i severozapadu.Selo Aleksandrovo je nastalo 1921 god. Od nastanka pa do 1943. selo je nosilo naziv Aleksandrovo, a od 1943. zvalo se Banatsko Aleksandrovo, to ime je nosilo do 1947, kada je dobilo novo ime Livade, a od 1948. selo se zove Velike Livade. Godine 1992. vraćeno mu je prvobitno ime Aleksandrovo.

   Aleksandrovo spada u red vrlo mladih naselja u Banatu, nastalo je kao plod agrarne reforme i kolonizacije posle Prvog svetskog rata. Prvi podatak o postojanju ljudskog naselja u blizini danasnjeg Aleksandrova zabelezeno je 1698 godine selo Bozitovo, naseljeno pravoslavnim, srpskim zivljem; iste godine je selo Bozitovo unisteno od Turaka. Vecinu stanovnika ovog sela cine Srbi, vecinom potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata i kolonista, malo je u njemu pripadnika drugih naroda i nacionalnih manjina.

   Aleksandrovo je danas lepo uređeno selo, puno zelenila, drvoreda, kultivisanih travnjaka i cvetnjaka. Nekada je ovo selo nekoliko puta uzastopce, 1964, 1965. i 1966. godine nosilo zvanje najuređenijeg seoskog naselja u Vojvodini i za to je dobijalo vredne i lepe nagrade i pohvale.


  U poslednjih nekoliko godina puno je ucinjeno na njegovom privrednom razvoju. Jedan od najvaznijih ciljeva toga razvoja je bilo zaustavljanje odlaska Aleksandrovcana iz sela.

Prijatelji kluba

mz novo 776b.png
cv1.png
opstina 345.png
zajecarsko.png
jelen-logo.png
DND Zastita na radu.jpg
IMG-7af3a4c0c063726aa9e9174406af15ba-V.j
  • White Instagram Icon
  • YouTube - White Circle

Kontakt

Adresa

© Copyright 2019 by FK Borac Aleksandrovo

 

Tel: 023 817 111

Email: boracaleksandrovo@gmail.com

Mihajla Pupina bb,

23217 Aleksandrovo