OFK Klek je danas "morao" da pobedi

"Moralo je da se završi ovako" - komentar je današnje sudijske trojke i zvaničnika domaćeg tima koji je sasvim nezasluženo slavio sa 3:2 u utakmici sa aleksandrovačkim Borcem. Svoju nadmoć i bolju igru crveno-plavi nisu uspeli da krunišu sa nova tri boda pošto su na terenu imali čak dva igrača manje, a da bodovi danas ostanu u Kleku bez ikakve dileme pomogle su sudije koje su svesno "osakatile" goste iz Aleksandrova, dosudile penal za domaćina iako je prekršaj bio daleko izvan kaznenog prostora, a potom i priznali sasvim neregularan pogodak posle penala (video snimak dole), zbog toga im čestitamo i nadamo se da su ponosni na današnji učinak.

Prvih 45 minuta, dok se fudbal još mogao igrati, crveno plavi su imali sve pod svojom kontrolom. Grujić je imao nekoliko šansi ali je svaki put izostao precizan šut i pogodak. Na golove se čekalo sve do samog finiša prvog poluvremena kada je Gajinov uposlio Kočiša kome nije bilo teško da pogodi mrežu Klečana i dovede svoj tim u vođstvo.

Činilo se da će crveno-plavi rutinski odraditi posao na današnjem gostovanju i ubeležiti i treću pobedu zaredom, ali čini se da tako nisu mislili domaćini koji su se postarali na sve moguće načine da bodovi danas ostanu u Kleku i ko zna šta se desilo na poluvremenu ali nema sumnje da je sve to uticalo na nastavak utakmice i drugo poluvreme.

Već od samog početka drugog dela bili su osetni novi kriterijumi kod sudijske trojke i sve češće navlačenje za domači tim. Vrhunac je dostignut već u desetom minutu nastavka utakmice kada je Gajinov prekršajem zaustavio jednog od igrača domaćeg tima i to daleko van kaznenog prostora, no glavni sudija utakmice odlučuje da pokaže na belu tačku.

Protesti crveno-plavih nisu urodili plodom a ni sam delilac pravde nije bio siguran u svoju odluku, ali se ona nije promenila. No tragi-komediji tu nije bio kraj.

Penal koji su pucali domaći (posle kojeg su stigli do izjednačenja), sem što nije postojao, nije ni realizovan na regularan način pošto je igrač koji je postigao pogodak ušao mnogo ranije u kazneni prostor od ostalih igrača i samim tim pogodak je morao biti poništen.

Pravila fudbalske igre kažu sledeće: " Ukoliko neki igrači i odbrambene i napadajuće ekipe uđu u kazneni prostor pre izvođenja, jedanaesterac se ponavlja. Ukoliko neki saigrač izvođača uđe u kazneni prostor pre izvođenja jedanaesterca, a da pritom niko iz odbrambene ekipe (osim golmana) ne uđe pre njega u kazneni prostor, izvođenje se ponavlja ukoliko je postignut pogodak, dok se u suprotnom dosuđuje indirektan slobodan udarac za odbrambenu ekipu. Isti slučaj se dešava ako saigrač izvođača izvede jedanaesterac umesto samog izvođača. Glavni sudija dosuđuje jedanaesterac tako što rukom pokaže na belu tačku, mesto odakle se izvodi jedanaesterac. U toku izvođenja glavni sudija zauzima položaj tako da može da ima pregled da li neki igrač čini prekršaj (ulazi pre izvođenja u kazneni prostor i sl.), dok pomoćni sudija koji se nalazi na polovini terena gde je dosuđen jedanaesterac prilazi na mesto preseka kaznenog prostora i poprečne gol-linije, da bi imao pregled da li golman čini prekršaj."

Izvođač i pored njega strelac pogodka posle penala

Dakle, stvar je jasna. Na snimku se jasno vidi da su oboje sudija bili dobro postavljeni da vide da je strelac pogodka posle stative (izvođać penala je pogodio stativu) ranije ušao u kazneni prostor, da se u momenu izvođenja penala nalazio gotovo u ravni sa izvođačem penala i da je pogodak morao biti poništen i dosuđen indirekt u korist Borca.

Ostaje pitanje da li je strelac pogodka uz pomoć ruke loptu ugurao u mrežu!? Teško je videti na video snimku ali je činjenica da su i to signalizirali igrači Borca dobro postavljenom glavnom sudiji koji je izgleda u tom momentu gledao u sasvim suprotnom pravcu.

Utakmica se nastavila i samo tri minuta kasnije Bicok asistira Grbiću koji dovodi aleksandrovčane ponovo u vojdstvo i to je bilo to što se moglo videti na današnjoj utakmici, barem što se fudbala tiče.

Do kraja crveni karton (drugi žuti) za jednog od najboljih pojedinaca u redovima Borca, Miloša Samolova, zatim i direktan crveni za golaman Gajinova pa je kapiten Kovačević morao među stative, i sve to kako bi domaći tim uspeo da preokrene i nezasluženo osvoji tri boda na današnjoj utakmici.

Po završetku utakmice, za domaćina i predstavnike fudbalskog saveza (sudije i delegata), zaključak da je Klek "morao" danas da pobedi bila je sasvim normalna.

Postavlja se pitanje, ko određuje ko će kad i gde pobediti? Ko je to (osoba ili organizacija) ko ima tu moć da sebe postavlja iznad fudbalskih pravila i koja je uopšte poenta igrati ovakve utakmice ukoliko se već sad zna ko će ostati u ligi a ko će morati da ispade?

Pošto odgovore na ova pitanja nikada nećemo dobiti, ostaje nam bar da se nadamo da će se korektan i dobar fudbal igrati na Lukarelu i da nikada više neće biti mesta za ovakvu sramotu.

Na kraju, čestitamo igračima Borca na odličnoj igri i bodovima koje su danas oni zaslužili a koje im je neko oduzeo na pravdi boga i nešto malo gledalaca u Kleku.


Registruj se i postani član sajta

Prijatelji kluba

mz novo 776b.png
cv1.png
opstina 345.png
zajecarsko.png
jelen-logo.png
DND Zastita na radu.jpg
IMG-7af3a4c0c063726aa9e9174406af15ba-V.j
  • White Instagram Icon
  • YouTube - White Circle

Kontakt

Adresa

© Copyright 2019 by FK Borac Aleksandrovo

 

Tel: 023 817 111

Email: boracaleksandrovo@gmail.com

Mihajla Pupina bb,

23217 Aleksandrovo