FK Borac Aleksandrovo

Zvanični Website

Forums

Post Reply
Forum Home > O svemu... > evo nesto iz zrenjaninske hronike , citirano , zapisano pre 7 decenija

murinjo
Member

Jedan od najznacajnijih dogadjaju u javnom zivotu u ovom selu uopste, a svakako najznacajnijni momenat u sportskom zivotu, bilo je osnivanje Fudbalskog kluba "Aleksandrovo". Prvi pravi fudbal ( fudbalsku loptu ) poceo je da se kotrlja po "ledinama" oko Aleksandrova 1932 godine. Doneo ga je Borivoj Berar Bora , koji je u to vreme bio pekarski kalfa u Beckereku, a nedeljom i prilikom vecih praznika, uglavnom verskih,dolazio kuci, svijoma u selo. U pocetku , kad je mladjarija savladala osnovne elemente te igre , igrali su ravnicari protiv gorstaka. Posto su medju gorstacima dominirali oni iz Like, govorilo se da igraju 'Lale' protiv Licana .  Novi podsticaj fudbalskom sportu dao je povratak Milosa Damjanovica - Mile u selo. On je 1934 god. kada je zavrsio za trgovca, dosao kod svojih u selo, i veoma agilno se angazovao na osnivanju fudbalskog kluba , koji je nazvan "Dobrovoljac" i u kojem su , u pocetku iskljucivo bili gorstaci naravno najvise Licani. Jedini 'Lala' u timu bio je Bora Berar. Nekako u isto vreme , obucar Zoran Rajic poceo je da okuplja mladice banacane u fudbalsku ekipu a 1936 vodjstvo u tom "Lalinskom ' klubu preuzeo je Bora Berar . On je izgleda bio onaj stozer oko koga su se okupili svi zaljubljenici u fudbalsku igru i tako je 1938 god. osnovan Fudbalski klub 'Aleksandrovo".  Glavni akteri tog najznacajnijeg sportskog dogadjaja u aleksandrovu izmedju dva rata i uopste u toku postojanja ovog sela bili su vec pominjani Bora Berar i Mile Damjanovic . Za prvog precednika izabran je Ziva Sargin , pored njega u upravi kluba bili su Gavra Bajazitov Bacvanin, tadasnji opstinski podbeleznik u Aleksandrovu, Bora Berar, Mile Damjanovic, Zoran Rajic, Stevan Uzelac, Ceda Loncarski, Ceda Kevresan, Marko Raseta  Milorad Loncarski . Za prvog sekretara kluba izabran je i postavljen Nikola Levakov.  Za svega nekoliko godina Aleksandovcani su postali potpuni zaljubljennici te ' najvaznije sporedne stvari na svetu'. Fudbaleri su uzivali nepodeljene simpatije svih zitelja sela. Fudbalski susreti sa klubovima iz blizih i daljih mesta , u pocetku prijateljski, a kasnije i prvenstveni spadali su u najznacajnije dogadjaje u selu a 'igraliste'' u centru sela jedno od najznacajnijih mesta, cak srediste, okupljanja ne samo mladih, vec i dobrog dela svih Aleksandrovcana. Osnivanje Fudbalskog kluba bio je do rata najznacajniji korak u stvarnom zblizavanju vecine stanovnika Aleksandrova jer je medju igracima clanovima uprave i navijacima, bilo i ravnicara i gorstaka. Fudbal je ovde imao znacajnu javnu , drustvenu , kulturnu pa i politicku ulogu , pored osnovne , sportske. On je ovde , zaista , bio " vise od igre".     Sastav FK "Aleksandrovo"  1938 godine: Milan Medic - Zuca, Milan Bosnic- Mico, Emil Berar, Bora Berar, Milan Gilic, Djurica Uzelac, Tosa Aleksic, Nikola Vukmirovic, Dusko Nedeljkovic, Momcilo Bosnic- Braćo i Vidosav Puligraski- Bata.

March 25, 2009 at 2:46 PM Flag Quote & Reply

fkboracaleksandrovo
Site Owner

lepo...ovo cu okaciti i kao vest....

March 25, 2009 at 3:41 PM Flag Quote & Reply

PAVLE
Member

SVAKA TI CAST MURINJO!!!

ISKOPAO SI ZAPISE, ZA KOJE NIKO NIJE NI CUO OD NAS MLADIH.O POCETKU FUDBALA U ALEKSANDROVU!!! TO JE ZA POHVALU,.POZDRAV MURINJO!!

March 26, 2009 at 7:24 AM Flag Quote & Reply

medeni
Member

POZDRAV SVIM ALEKSANDROVCANIMA.LEPO JE DA STE NA NETU.CUDNE SU KRUZNICE VREMENA.SLUCAJNO SAZNAJEM ZA SAJT KLUBA BORAC I STA VIDIM:VIDIM DA POSLE 71 GODINE NA GOLU PONOVO BRANI JEDAN MEDIC.PRE 71 GODINU NA OSNIVANJU KLUBA BRANIO JE MEDIC MILAN ZUCA,MOJ POKOJNI OTAC.KADA SAM TO VIDEO SRCE MI JE ZAIGRALO I SUZE NAISLE.JEDINI IZ TE EKIPE KOJI JE JOS ZIV JE VUKMIROVIC.NJEGA SAM VIDEO I POPRICAO SA NJIM PRE DVE GODINE.CESTITAO SAM MU VELIKU POBEDU LIVADJANA NAD SMEDEREVOM 1944 GODINE SA ZAKASNJENJEM OD MNOGO GODINA.BILO MU JE TO DRAZE NEGO DA JE OSVOJIO ZLATNU BOGINJU FUDBALA.SVE OVO SAM DOZIVEO KAO VREMEPLOV.JOS JEDNOM POZDRAV SVIMA.STA JE COVEK BEZ SECANJA ?

December 22, 2009 at 4:40 PM Flag Quote & Reply

murinjo
Member

e pa druze medeni, zasto samo *secanja*?? pa zasto nekad ne svratis na prolece u livade? dodji slobodno da se malo ispricas sa fudbalerima ? da osetis kakvi su to momci i ljudine. oni nose duh i tradiciju necega sto postoji vec tolike godine , lepo sto si posetio sajt i ostavio komentar a o tome smo obavestili i tvog rodjaka  Duska Medica koji sada stoji izmedju stativa.. Veliki pozdrav..i dodji da se druzis sa nama malo

February 19, 2010 at 1:52 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.